Monday, 20 April 2009.

Zinkens Damm, Stockholm. 2009-04-20 09.35-10.00

Det bästa med fotografi är hur den ger mig tillgång till miljöer och situationer som jag aldrig skulle fått, eller ens vågat försöka närma mig. Kameran skyddar och förklarar, både inför andra och inför mig själv, varför jag vill prata med folk.

martim: hej, vad heter du?

man: bengt-orre.

martim: får jag ta en bild?

bengt-orre: … (han sträcker ut armarna och posar lite käckt)

martim: vad heter du i efternamn?

bengt-orre: orre.

Idag mötte jag Bengt. Han bor i Tullinge, och kanske i Huddinge. Jag mötte honom på bussen på väg till kontoret. Han löste krypto. Det var något slags korsord, men utan förklaringar eller ledtrådar. Han var på väg till sin “hjärtas dam”. Hon var inte hemma, men han skulle ge katterna mat. Jag fick gärna följa med.

Bengt vill lära mig att lösa krypto. Han har ingen adress, telefon eller andra “moderniteter” han lever på stenåldern, men han matar katterna varje dag, så jag fick gärna lämna ett meddelande i brevinkastet. Jag hoppas vi ses snart igen. Han kan enligt egen utsago prata kattspråk, jag hoppas jag får lära mig det också.

edit: Har nu tagit bort två bilder på lägenheten på grund av önskemål.

Translation: Today I met Bengt on the bus. He seems nice, I hope I get to meet him soon again.


Pacific! – Hot Lips

14 kommentarer till “bengt.”

 1. Anonymous says:

  jag vill gärna också träffa bengt.

 2. Anonymous says:

  oj. från julia

 3. hedvig says:

  undra just vad som är bäst med bengt orre…
  hans namn
  hans hjärtas dams lägenhet
  hans frisyr
  ???

 4. jenny says:

  Underbart ju! Han påminner mig om en konstnär jag var hos i somras. Fina bilder!

 5. emma says:

  han går på kroki med mig! han är fin.

 6. martim says:

  emma: maila mig, jag vill veta mer!
  hedvig: ja, måste man precisera? han är galet cool helt enkelt.

 7. Sofia says:

  Han må ha en “charmig” personlighet. Men han luktar verkligen jätte illa.

 8. Manja says:

  Glad att hora att Bengt ar kvar pa jorden… Motte honom for manga ar tillbaka – da jag studerade i Sverige. Bengt jobbade da pa KB och aven om han var nagot konstig aven da – var han otroligt val utvildad och hade intressanta teorier om sprak och religion. Sista jag horde av honom jobbade han pa att skriva nat slag religionhistorisk ordbok. Han ar valdigt snall och valgigt klok manniska – oavsett vad han luktar!

 9. Mr Chris says:

  Jag vill tillägga att allting har två sidor precis som dag och natt, svart och vitt, en personlighet kan vara delad precis som bengts, snäll, vänlig och klok stämmer faktiskt in på Bengt men den andra sidan, om att han uttalar sig om ekologiskt leverne är ett spel för galleriet för de som vill lyssna, han gör sina behov i hinkar, dessa hälls ut i tättbebyggt område han tror sig ha ett eget reningsverk som tar hand om detta, när bevisen skulle fram så blev han lite orolig pågrund av de tidigare välformulerade lögnerna han spridit omkring sig, jag tror nog det behövs lite vård eller en välutbildad terapeut inom området.

 10. Dani Boy says:

  Jag lärde känna Bengt på 1950-talet då jag var barn och Bengt vän till min pappa. Bengt liftade ofta, reste mycket utomlands och forskade i språk. Bengt talade flera slaviska språk flytande bland annat polska och ryska. Han är också konstnär, har målat tavlor och ställt ut. Han har också skrivit en grammatik för något ö-folk nånstans på jorden. Bengt var en duktig friidrottare och innehar än idag flera veteranrekord för sin klubb Huddinge AIS, främst på längre distanser löpning upp till marathon. Bengt sprang milen 1971 på 34.18. Bengt var udda, intelligent, en sann levnadskonstnär och en vänlig själ rätt igenom. Jag har bevarat en hel del brev och teckningar från honom till min pappa.

 11. Dani Boy says:

  Jag har kunnat se att Bengt efter att fotona togs satte ett veteranrekord för sin klubb Huddinge AIS på Källbrinks IP 2009-09-13. I diskus för klassen Herrar M-80, alltså över 80 år, hivade Bengt i väg diskuskivan på 1 kg 13,15 meter. Imponerande!

 12. RG says:

  Jag hade Bengt som spanskalärare för ca trettio år sedan. Riktigt länge sedan jag såg honom nu, men kom att tänka på honom idag när jag tog pendeln från Tullinge.

 13. Berit Lindberg says:

  Vi bodde grannar början 50-talet. Bengt var en av Sveriges första hippies. Vi sparkade fotboll någon kväll, jag var på hans studentfest, vi tittade med förundran på när han byggt ett litet altare på resterna av Hörningsnös ladugård och där brände nässlor och bad till solguden. Hade en zebrarandig cykel, alltid olåst vid stationen, ingen stal den för alla visste cykeln var hans. När han skulle mönstra kom han barfota i gympabyxor och gick in på händer. Det blev frisedel. Han sprang Rörsjöloppet 18 km barfota och åkte Vasaloppet 1979, jag har tidningsurklippen kvar, roliga att läsa. Han var genomsnäll, talade med mörk stämma. En fantastiskt rolig människa som är ett fint minne från min barndom/ungdom.

Leave a Reply